پژوهشکده اخلاق و معنویت برگزار کرد؛  هم‌اندیشی «از نفرت‌پراکنی مجازی تا خشونت‌ اجتماعی» پژوهشکده اخلاق و معنویت نشست، هم‌اندیشی «از نفرت‌پراکنی مجازی تا خشونت‌ اجتماعی» را با حضور اساتید حوزه و دانشگاه برگزار کرد. به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ،به همت پژوهشکده اخلاق و معنویت و مرکز همکاری‌ها و امور بین‌الملل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ذیل فعالیت‌های واکنش سریع دفتر تبلیغات اسلامی، روز چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ نشست هم‌اندیشی یک‌روزه‌ای با عنوان «از نفرت‌پراکنی مجازی تا خشونت‌ اجتماعی» با حضور اساتید حوزه و دانشگاه و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ باقرالعلوم (ع) و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
در این نشست علمی که در دو نوبت صبح و ظهر از ساعت10 تا 12 و 12:30 تا 14 به صورت حضوری و مجازی برگزار شد، اساتیدی از حوزه و دانشگاه حضور داشته و حول خاستگاه، مصادیق و محورهای نفرت پراکنی مجازی و خشونت‌های اجتماعی و نیز راهکارهای برون‌رفت از این معضل اجتماعی به بحث و گفت‌وگو پرداختند. اساتید ارائه‌کنندۀ بحث در این هم‌اندیشی، حجج اسلام: دکتر حبیب‌الله بابایی؛ دکتر حسن بوسلیکی؛ دکتر حمید رفیعی‌هنر؛ دکتر محمد شهبازیان و آقایان: دکتر علیرضا زهیری؛ دکتر مهدی فدایی؛ دکتر سیدمحمد کاظمی و دکتر رسول نوروزی بودند.
در نوبت صبح، دکتر احمد شاکرنژاد؛ مدیر پژوهشکده اخلاق و معنویت، دربارۀ گسترش نفرت‌پراکنی از فضای مجازی به فضای حقیقی جامعه و تبدیل آن  به خشونت اجتماعی به طرح مسئله پرداخت. بعد از ایشان دکتر حمید رفیعی‌هنر، روان‌شناس و عضو هیئت علمی پژوهشکده اخلاق و معنویت، به بیان علل و زمینه‌های روان‌شناختی این پدیده پرداخت و با طرح و بسط مفهوم «خودکنترلی»، راهکارهایی برای برون‌رفت از این چالش بیان نمود. 
سخنران دوم این نشست علمی، دکتر رسول نوروزی بود که زمینه‌های تمدنی و فرهنگی پیدایش این پدیده را تبیین کرد. سوال اصلی ایشان این بود که چرا نفرت‌پراکنی مجازی در برخی جوامع و محیط‌ها تبدیل به خشونت می‌شود و در برخی جوامع این امر رخ نمی‌دهد. نفر سوم از سخنرانان نوبت صبح، دکتر زهیری از پژوهشکده علوم سیاسی بود؛ وی به تبیین زمینه سیاسی این رخداد پرداخت و آخرین سخنران نوبت صبح نیز حجت‌الاسلام محمد شهبازیان بود که به شکل مورد پژوهی، به تبیین چیستی و چگونگی شکل‌گیری نفرت‌پراکنی و خشونت در حول آموزۀ مهدویت پرداخت. 
در نوبت بعدازظهر ابتدا دکتر سیدمحمد کاظمی از پژوهشکدۀ اسلام تمدنی سخنرانی کرد. ایشان با تمرکز بر جایگاه خود یا سوژۀ کنشگر در فضای مجازی و امکاناتی که این فضا برای بازتعریف و تغییر مفهوم خود در اختیار کاربرقرار می‌دهد، نشان داد که چگونه خودهایی متفاوت در فضای مجازی شکل می‌گیرد و عامل نفرت‌پراکنی و گسترش زمینه‌های خشونت می‌شود. 
دکتر حسن بوسلیکی به عنوان سخنران بعدی به بحث «دیگری‌سازی» در دوران پساحقیقت پرداخت و با تبیین این دو مفهوم گفت که چگونه ساختارهای معرفتی در فضای مجازی تغییر کرده و این تغییر زمینه گسترش نفرت‌پراکنی شده است. دکتر حبیب‌الله بابایی رئیس پژوهشکده مطالعات تمدنی، سخنران بعدی این نشست بود که با عنوان کلی غرب‌گرایی مجازی، به پدیدۀ تعلیق فرهنگی پرداخت و نشان داد که چگونه سرعت و تراکم اطلاعات زمینه را برای نفرت‌پراکنی در فضای مجازی تسهیل می‌کند.
 دکتر مهدی فدایی از دانشگاه باقرالعلوم به عنوان آخرین سخنران نوبت بعدازظهر، با تبیین عوام‌زدگی در میان دین‌داران و روحانیون نشان داد که برداشت‌های غلط از مردم‌گرایی و مخالطه‌الناس چگونه باعث گسترش نفرت در فضای مجازی می‌شود. 
در انتهای این هم اندیشی یک‌روزه، دکتر احمد شاکرنژاد؛ دبیر علمی این هم‌اندیشی، به جمع‌بندی مطالب ارائه‌شده پرداخت و نکات کاربردی مجموعه ارائه‌ها در دو نوبت صبح و بعد از ظهر را تبیین کرد. وی در انتهای صحبت‌های خود اشاره کرد که مطالب ارائه‌شده بیشتر از زاویه دید اخلاق، روان‌شناسی و جامعه‌شناسی بود و زمنیۀ ادامۀ این بحث از منظر متخصصان فقه و حقوق و هم‌چنین فعالان و متخصصان فضای مجازی نیز وجود دارد.

این نشست علمی در تالار امام حسین (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، واقع در پردیسان، دانشگاه باقرالعلوم (ع) برگزار و با استقبال جمعی از حضار و کاربران فضای مجازی مواجه شد. 
منبع: پژوهشکده اخلاق و معنویت
کلمات کليدي
پژوهشکده اخلاق و معنویت
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 300
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما