اندیشکده اربعین برگزار کرد: هم اندیشی بین المللی چیستی اربعین و کارکردهای فرهنگ و اجتماعی هم اندیشی بین المللی «چیستی اربعین و کارکردهای فرهنگی – اجتماعی» با همکاری پژوهشکده های علوم و اندیشه سیاسی، مطالعات تمدنی و اجتماعی، مرکز همکاری های علمی و بین الملل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و گروه سیاسی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس روز سه شنبه 15 شهریور سال 1401 به صورت حضوری و مجازی در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با حضوری اساتیدی از کشورهای ایران، عراق، بحرین، پاکستان و با دبیری دکتر شیخ حسینی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی،اداره بین الملل مرکز همکاری های علمی و بین الملل در این هم اندیشی، اساتید به تفسیر رویداد اربعین و کارکردهای  فرهنگی و اجتماعی آن پرداختند که در ادامه به گزینه ای از آنها ارائه می شود.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر لک زائی رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی: ماهیت اربعین، چشم اندازی به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و تمدنی چلوی پای ما می گذارد که یکی از آنها زیارت اربعین است. این زیارت که در روز اربعین خوانده می شود، خواص بسیار زیادی دارد. امام حالش را در این زیارت می گوید، خداست که با ا و صحبت می کند. رهبر الهی است که از جانب خدا برای نجات مردم از جهالت و نادانی آمده. در اربعین چهار مولفه توحید، رهبری الهی، امت  و مردم و مکتب را داریم. مکتبی که مبتنی بر عقلانیت است. اینها مجموعه اموری هستند که به نجات مردم کمک می کنند. در اربعین مرزبندی های کاملا مشخصی صورت می گیرد و فرد دچار سرگشتگی نیست. یک نظام  جامع و کامل از فردسازی تا تمدن سازی مشاهده می کنیم .

پروفسور لگنهاوزن استاد موسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره): تمام عبادتی که ما انجام می دهیم مهم این است که نیت درست داشته باشیم. نیتی که با هدف نزدیکی به خدا است. هر کسی که بیشتر بندگی خدا می کند به او نزدیک تر می شود وقتی صفت خدا را پیدا می کند به او نزدیک تر می شود.. یکی از راه هایی که ما می توانیم به خدا نزدیک تر شویم، حضور فیزیکی است مثل کعبه که بیت الله است. چون به آنجا نزدیک می شویم. معصومین هم به نوعی بیت الله هستند. تجدید بیت با آنها باعث نزدیکی به خداست. بخاطر اینکه آنها به خداوند نزدیک هستند. وقتی کسی که به زیارت می رود، می بیند دیگران هم همین کار را می کنند با هم به طرف خدا می روند. در قرن نوزدهم در عراق طایفه های مختلفی در عراق شیعه شدند که دلیل آن تاثیر گرفتن از زیارت عاشورا بوده است.

دکتر برکت الله پژوهشگر علوم اسلامی پاکستان: در میان مردم پاکستان مجالس مختلفی برگزار می شود. یکی از این مراسم ها که برای شیعیان اهمیت بسیار زیادی دارد، مشی اربعین است. نگاه شییعیان پاکستان به سه دسته تقسیم می شود:
1 کسانی که تشرف داشته اند؛
2
کسانی که می خواهند بروند ولی نرفته اند؛
3
گروهی از شیعیان که مخالف هستند؛

و می گویند هر نوع عبادتی که نیازمند سفر باشد می تواند عاملی برای نفوذ باشد. موافقان این مشی  به گروه های مختلفی تفسیم شوند. آنها که نتوانستند مشارکت کنند خودشان یک مشی اربعینی در پاکستان راه انداخته اند. آنها که به صورت گرهی سفر کرده اند یک روش پایداری بین شان ایجاد شده است و ارتباطات زیادی بین آنها زیاد شده است. زنان هم نقش مهمی در مشی اربعین دارند. این یک پدیده تاثیرگذار اجتماعی در میان مردم می باشد.

دکتر سید محمد صادق الهاشمی رئیس مرکز العراق للدراسات عراق: مهمترین پیام اربعین فقط عبادی نیست، بلکه بصیرت بخشی هم است. مردم در این حرکت می فهمند که دشمن اصلی آنها اسرائیل و امریکا است. این حرکت یک ظرفیت برای جنگ نرم و هوشمندانه می تواند باشد. او مرزهای ساختگی را می تواند از بین ببرد و فرهنگ بزرگواری را در پذیرایی مردم را ایجاد می کند. پیشنهاد هم می شود که زیرساخت ها برای پذیرایی بهتر از زائرین فراهم شود.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر حیدر زایر عبوسی العامری: از کارکردهای فرهنگی زیارت اربعین مسابقه ای است که در خیرات در این رویدار رخ می دهد. ویژگی ایی  که در دیگر اجتماعات نمی توان آن را دید. اما چالشی که در این رویداد وجود دارد نقش رسانه ها و شبکه های اجتماعی است که تصویر دیگری از آن را نشان می دهند. در پشت این کارها، اهداف سیاسی است که آن را به نفع خود نمی بینند.

دکتر کریم مهری استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه ارومیه: اربعین دریچه ای است برای نگاه به درونی ترین بخش انسان ها. باورها و سنت اربعین باعث می شود که گروه ها از آن الهام بگیرند. اربعین پلی بین گذشته و حال است و باعث از بین رفتن کارکردهای مبهم فرهنگ مدرن شده است.این رویداد در گذشته بوده است ولی بعد از انقلاب بعد سیاسی آن پررنگ تر شده است. در زمان امروز با تمام  پیشرفت ها، ویژگی های انسانی نادیده گرفته می شود و انسان را دچار سرگردانی می کند. در این میان اربعین نوع خاصی از تربیت را تقویت می  کند. افزایش تعلق عاطفی به جمع، افزایش عزت و التزام بین راهپیمایی کنندگان، افزایش اعتماد، افزایش کمک دو جانبه، افزایش روابط فراتر از پول، افزایش مشارکت و دوستی برخی از ابعاد پیاده روی اربعین است.

منبع: مرکز همکاری های علمی و بین الملل
کلمات کليدي
اخبار مرکز همکاری های علمی و بی الملل, هم اندیشی اربعین, اخبار- پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 315
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما