در همایش مقاومت امت‌محور بیان شد؛ مقاومت زیر لوای ولایت و مهربانی در عین صلابت؛ ویژگی‌های ممتاز سردار سلیمانی همایش مقاومت امت‌محور از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی حوزه برگزار و در آن تأکید شد: مقاومت زیر لوای ولایت فقیه، مردمی بودن در عین ساختارمندی، بین‌المللی بودن در عین ملی بودن و مهربانی در عین صلابت از ویژگی‌های محوری شخصیت سردار سلیمانی بود که می‌تواند امت اسلامی را گرد هم جمع کند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل از خبرگزاری ایکنا، همایش مقاومت امت‌محور، شامگاه پنجشنبه، ۱۱ دی‌ماه، به مناسبت اولین سالگرد سردار سلیمانی و ابومهدی مهندس و همراهان ایشان و با حضور جمعی از استادان حوزه علمیه داخل و خارج کشور و اساتید دانشگاه از جمله حجج اسلام شفیق جرادی، مدیر پژوهشكده‌ مطالعات دینی و فلسفی «المعارف الحكمیة» لبنان؛ نجف لکزایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی؛ سیدسجاد ایزدهی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی؛ محمدصادق یوسفی‌مقدم، رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن و همچنین شریف لکزایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار  شد. 
 

حجت‌الاسلام والمسلمین نجف لک زایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه قم، در ابتدای این همایش، با اشاره به آیه ۲۴ سوره انفال «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ»، گفت: یکی از مصادیقی که مفسران در ذیل این آیه بر آن اجماع دارند بحث جهاد و مقاومت در برابر طاغوت نفس و طاغوت بیرونی برای رسیدن به حیات واقعی است. خطاب آیه هم به مردم (الناس) نیست بلکه به مؤمنان است.
 وی افزود: مسیر سرداران شهید مقاومت، مسیر دعوت امت به حیات و زندگی و زوال مظاهر ذلت و استبداد و استعمار و وابستگی است؛ لذا اگر ملتی مقاومت داشت زنده و پویاست؛ امام علی(ع) فرمودند که اجازه ندهید دشمن وارد سرزمین شما شود که بعد بخواهید با آن مبارزه کنید؛ امروز متأسفانه بخش‌هایی از جهان اسلام گرفتار اشغال است و بیش از پیش نیازمند توجه به مضامین این آیه شریفه و آیات جهاد و مقاومت هستیم.
 لک زایی با بیان اینکه مقاومت باید در تولید دانش، اقتصاد، دیپلماسی و فرهنگ دنبال شود، تصریح کرد: مقاومت سرداران شهید مقاومت و در رأس آن حاج قاسم، امت‌محور بود و می‌خواستند امت اسلامی احیاء شود.
 وی تاکید کرد: خداوند در قرآن کریم مکرراً فرموده است که کید کافران را از بین می‌برد. در ماجرای شهادت سرداران مقاومت همین این مسئله مشهود بود، زیرا کید آمریکا در ترور سرداران عزیز موجب بیداری بیشتر امت اسلامی شد و این شهدا محبوب دل قاطبه امت اسلامی شدند.
 
پیام انقلاب محدود به ایران نیست
 در ادامه، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در سخنانی با بیان اینکه سردار سلیمانی بهترین و مناسبترین شخصیت برای پیوند دو پدیده انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی است، گفت: انقلاب اسلامی امری متمایز از جمهوری است؛ زیرا جمهوری اسلامی یکی از مصادیق انقلاب اسلامی محسوب می‌شود. وسعت انقلاب به وسعت همه افرادی است که این پیام را می‌شنوند و به آن علاقه دارند.
 وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی محدود به مرزهای ایران است، ولی پیام انقلاب جهانی است، افزود: آن چیزی که پیام انقلاب را به سایر کشورها و فراسرزمینی انتقال می‌دهد، رویکرد دعوت به مبانی انقلاب اسلامی است که به صورت ممتاز در سردار سلیمانی محقق بود؛ زیرا او در سطح منطقه همه دل‌باختگان انقلاب و امام را گردهم جمع کرد.
 عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه پیام انقلاب اسلامی با محوریت ویژگی‌هایی تبیین می‌شود که سردار سلیمانی مجسمه آن بود، اظهار کرد: او با اینکه فرمانده نظامی بود، ولی با فکر و فرهنگ و درون مردم کار داشت، انقلاب اسلامی را با محوریت ولایت ترویج کرد و رفتارش بر سلطه‌ستیزی و مقابله با استکبار متمرکز بود. 
 ایزدهی بیان کرد: مردمی بودن در عین ساختارمندی، بین‌المللی بودن در عین ملی بودن، مهربانی در عین صلابت از ویژگی‌های محوری شخصیت سردار سلیمانی بود که می‌تواند امت اسلامی را گرد هم جمع کند، همان‌طور که توانست در حشدالشعبی فارغ از نوع مذهب و فرقه و نژاد، افراد زیادی را برای دفاع از عراق بسیج کند و همین پدیده در سوریه هم رخ داد.
وی تأکید کرد: اگر در عین تمایزات منطقه‌ای، امت‌محوری مدنظر نباشد، تقابل با نظام سلطه به گونه مطلوب صورت نمی‌گیرد؛ امروز در تقابل میان تمدن اسلامی و تمدن‌ غرب هستیم؛ تمدن‌های مادی قابلیت نرم‌افزاری ندارند ولو  به لحاظ سخت‌افزاری قدرت دارند، اما تمدن اسلامی که نماد آن شهید سلیمانی است، بر نرم‌افزار و سخت‌افزار دشمن غلبه کرده و در نهایت موجب اخراج آمریکا و برخی کشورهای غربی از منطقه خواهد شد.
 ایزدهی با بیان اینکه قرن بعد را باید قرن انقلاب بدانیم و شاهد توسعه انقلاب در مرزهای فراسرزمینی باشیم، تصریح کرد: اگر سردار سلیمانی، منطق بسیج مقاومت را در کشورهای دیگر ایجاد کرد، شهادت ایشان هم اثر مضاعفی دارد و سبب می‌شود تا بسیج‌های مردمی در کشورهای اسلامی با هم‌افزایی نیرو، موجب خروج آمریکا و انتقال پیام انقلاب شوند.

 تشدید تقابل تمدن اسلامی و غرب در آینده
 حجت‌الاسلام والمسلمین شیخ شفیق جرادی، استاد حوزه علمیه لبنان هم در ادامه این همایش گفت: گفتمان تمدنی دارای چهار محور از جمله عنصر معنویت به عنوان رکن این پروژه است و رکن دیگر تمدن هم، انقلابی بودن است. در برابر این گفتمان، تمدن غرب به رهبری آمریکا قرار دارد و نزاع منطقه درگیری میان این دو تمدن به رهبری ایران است و با وجود عادی‌سازی روابط برخی کشورهای اسلامی با اسرائیل این گفتمان قدرت خود را به اثبات رسانده است.
جرادی بیان کرد: در مرحله برخورد بین تمدن اسلامی و غربی هستیم که مرحله خیلی سختی است و آینده هم به سمت تقابل این دو گفتمان پیش خواهد رفت، ولی مرز درگیری صرفاً فلسطین نخواهد بود بلکه مرز درگیری تا جایی است که این گفتمان جلو برود. تقویت نیروهای امنیتی و سیاسی انقلاب همچنین رسیدن به بالاترین سطح پیشرفت انقلابی و داشتن جامعه انقلابی، مهمترین وظیفه آحاد امت اسلامی در شرایط کنونی است تا بتوانیم در سایه اتحاد امت اسلامی و پیشرفت همه جانبه تمدن اسلامی را حاکم کنیم. 

 انفاق نفس؛ عامل احیاء امت اسلامی 
 در ادامه این همایش شریف لک زایی، عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، به تبیین اقدامات شهدای مقاومت از منظر آیه ۱۹۵ سوره بقره «وَأَنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ» پرداخت و افزود: بخش اول این آیه انفاق فی سبیل الله است و بخش دوم آن تأکید بر اینکه خودتان را با دستان خود به هلاکت نیندازید. برخی با کنار هم گذاشتن این دو مقوله گفته‌اند که انسان نباید با جهاد و دفاع خود را به هلاکت بیندازد، ولی امام موسی صدر در تفسیر آیه فرموده که چنین تفسیری عجیب است. او اشاره دارد انفاق در آیه انفاق کلی است و حتی شامل انفاق نفس هم هست. 
 وی افزود: ایشان فرموده آیه می‌تواند به چرایی جهاد و دفاع هم تلقی شود؛ ایشان تاکید دارد مقاومت و جهاد در هرشرایطی ناپسند نیست بلکه وقتی کیان و شرافت امت اسلامی در خطر است باید حتی به انفاق نفس هم پرداخته شود و شهادت سردار سلیمانی هم از این منظر قابل تحلیل است؛ زیرا امت اسلامی در خطر است و عده‌ای به انفاق نفس اقدام کردند تا از هلاکت خود و امت اسلامی جلوگیری کنند. 
لک زایی بیان کرد: به تعبیر ایشان انفاق در راه خدا مانع هلاکت نفس است و اگر ما از جهاد سر باز زنیم به ظالمان امکان تسلط داده و خود را به هلاکت افکنده‌ایم، ولی اگر انفاق نفس کنیم از هلاکت و ذلت ابدی دور شده‌ایم. از منظر امام موسی صدر، دوری از هلاکت، جهاد و شجاعانه به استقبال دفاع و مبارزه با دشمن رفتن است؛ این دفاع جوهره احسان و انفاق در راه خداست؛ بنابراین با دفاع، ما هم از هلاکت جامعه جلوگیری می‌کنیم و هم بهترین نوع انفاق و احسان رخ داده است؛ لذا مقاومت براین اساس، مبتنی بر نگاه تمدنی و آموزه‌های وحیانی و قرآنی است.‌
 
مقابله با اندیشه‌های الحادی در جهان اسلام
 در ادامه علی العبودی، مسئول دفتر روابط سیاسی کتائب حزب‌الله، گفت: آیا مقاومت می‌تواند امت قوی ایجاد کند؟ قطعاً بله؛ برای این امر بررسی دو مقطع تاریخی قدیم و جدید لازم است؛ مقطع نخست صدر اسلام است که روحیه شهادت‌طلبی و جهاد سبب موفقیت آن شد و امروز هم مقاومت اسلامی با همین راه خواهد توانست پیروز شود.
 وی افزود: مقطع دوم مقطع پیروزی انقلاب است که روحیه مقاومت را برانگیخت و به محور مقاومت تبدیل شده است.  لذا علاوه بر تقویت قدرت نظامی باید در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی هم تقویت شود. محور مقاومت نباید عراق را رها کند و باید حضور فعال در میدان سیاسی داشته باشد؛ همچنین توجه به مسائل اقتصادی در جهان اسلام مهم است؛ اگر مقاومت در عرصه اقتصاد فعال باشد امانتدار خوبی برای منابع عظیم کشورهای اسلامی است.
 العبودی تأکید کرد: امروز ترویج اندیشه‌های ملحدانه در کشورهای اسلامی دنبال می‌شود و اگر مقاومت دنبال ساخت امت است باید به جنبه فرهنگی هم توجه کند، همچنین باید به مباحث فکری و اندیشه‌ای توجه ویژه شود و نسل بعدی براساس تربیت اسلامی و فرهنگ مقاومت تربیت شوند. وظایف حامیان مقاومت هم ترویج فرهنگ مقاومت، توجه و اهمیت به قدرت رسانه و توجه به جوانان و تربیت نسل جدید در راستای حمایت از مقاومت است.

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفی مقدم، رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، در سخنانی گفت: مقاومت و شهادت سردار سلیمانی حرکت نو و تاریخ جدیدی را در مقاومت آغاز کرد؛ مقاومت از نظر قرآن راهبردی‌ترین کلیدواژه است و واژه‌هایی مانند استقامت، صبر، ثبات به عنوان واژه‌های مرتبط آن به کار رفته است.
 وی افزود: همچنین در قرآن جملات و تعابیری وجود دارد که بر مفهوم مقاومت دلالت دارد گرچه در آن کلمات صبر و مقاومت و ثبات به کار نرفته است؛ این واژگان دو مفهوم برای ما دارند؛ اول اینکه مقاومت به معنای جهاد و اقدام فیزیکی در برابر دشمن است و دوم ایستادگی در راه دعوت  به حق است که همان مقاومت نرم‌افزاری است. سردار مقاومت همه این مفاهیم را تجلی و تجسم بخشید؛ نه تنها در حوزه جنگ فیزیکی بلکه در حوزه مقاومت نرم‌افزاری هم کارهای مهمی کرده است؛ چه بسیار کسانی که در جبهه دشمن بودند ولی با رفتار سردار به جبهه مقاومت پیوستند.
 رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن با بیان اینکه در قرآن در مورد چرایی مقاومت هم بیانات زیادی وجود دارد، اظهار کرد: قرآن گاهی مقاومت را امری عقلانی می‌داند؛ گاهی رهایی از مستکبران و ظالمان و گاهی تحقق امنیت را به عنوان چرایی مقاومت بیان می‌شمارد. 

 مقاومت زیر لوای ولایت
 وی افزود: چرایی اساسی مقاومت از منظر قرآن، اقامه دین است و اقامه دین هم یعنی تشکیل جامعه اسلامی با محور امام و رهبری؛ شهید سلیمانی به خوبی این مسئله را درک کرد که اگر ما برای مبارزه با فساد یا سلطه مستکبر به صورت مستقل، مسئله مقاومت را طرح کنیم از مسیر منحرف شده‌ایم لذا حفظ اسلام و تحقق اهداف را با تبعیت از رهبری و ولایت دنبال می کرد و مردم را به تبعیت از رهبری دعوت می‌کرد.

 کرامت انسان در سیره سردار سلیمانی
 همچنین حجت‌الاسلام و المسلمین حمیدرضا مطهری، عضو پژوهشکده سیره اهل بیت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سخنانی اظهار کرد: یکی از مهمترین نکات در سیره ائمه(ع) احترام به کرامت انسانی است که این خصلت در سردار سلیمانی هم دیده می‌شود. در سیره ائمه کرامت انسانی فارغ از رنگ و نژاد و طبقه و حتی دین وجود داشته است.
 وی افزود: علامه طباطبایی در بحث کرامت در قرآن اشاره دارد که قرآن بر کرامت ذاتی انسان تاکید کرد؛ امام علی(ع) وقتی مالک اشتر را به مصر فرستاد سفارش فرمود که مردم یا برادر دینی تو و یا همسان تو در آفرینش هستند و هم و غم امام حسین(ع) هم در کربلا نجات افراد از آتش بود؛ سردار سلیمانی هم به تبعیت از این سیره، غصه می‌خورد که چرا عده‌ای جوان داعشی فریب دشمن را خورده‌اند و تا جای ممکن تلاش می‌کرد آنها را از غفلت بیرون بیاورد.
 مطهری با بیان اینکه اهتمام سردار به وحدت اسلامی هم برگرفته از سیره معصومین است، تصریح کرد: شهید سلیمانی بر فراموش شدن اخلاق در سیاست معترض بود و به وحدت اسلامی اهتمام زیادی داشت و به همین دلیل محور وحدت شد و در هنگام تشییع پیکر مطهرش هم حتی افراد عادی از کشورهای مختلف با هزینه شخصی به ایران آمدند.
 وی افزود: استقامت در برابر دشمنان و محبت و مهربانی در برخورد با مردم مسلمان و فرزندان شهدا از دیگر ویژگی‌های برجسته ایشان است؛ همچنین اعتدال در رفتار در او دیده می‌شد؛ امام علی(ع) در نامه معروفش به مالک فرموده که محبوبترین کارها در نزد تو کارهایی باشد که با عدالت و میانه‌روی نزدیک است و سردار هم به همین دلیل چهره فراجناحی و حتی فراملی شد.

 
منبع: خبرگزاری ایکنا
کلمات کليدي
نشست علمی مقاومت امت محور, شهید سپهبد سلیمانی, اخبار پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 424
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما