در مراسم رونمایی کتاب « فمینیسم و خانواده» تبیین شد؛ استحکام خانواده با محوریت اخلاق در روابط زوجین نوسینده کتاب « فمینیسم و خانواده» در این کتاب به نقد و بررسی مسائل خانواده از منظر هفت گرایش فمینیستی به ویژه فمینیسم اسلامی پرداخته است. به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به نقل از روابط عمومی  دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، حجت الاسلام و المسلمین حسن سراج زاده، عضو هیأت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و نوسینده کتاب «فمینیسم و خانواده» با بیان اینکه فمینیسم معتقد است که زنان نسبت به مردان در موقعیت فرودستی واقع شده اند، اظهار داشت: فمینیست‌ها این فرودستی و موقعیت نابرابرِ زنان را در حوزه‌های مختلفِ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و از جمله خانواده می‌دانند که دیدگاه‌های آنان در زمینه دفاع از وضعیت زنان در خانواده، موجب تزلزل و فروپاشی نظام خانواده و ترویج تجرد‌ زیستی شده است.
نوسینده کتاب « فمینیسم و خانواده» اظهار داشت: برخی از شاخه های فمینیسم مانند فمینیسم رادیکال، حتی معتقدند که زنان بر مردان برتری دارند و توصیه های اخلاقی و عاطفی به زنان را بر نمی تابند و همین امر سبب ایجاد مشکلات زیادی برای زنان در خانواده شده است.
سراج زاده درباره مفاد کتاب، ابراز داشت: این کتاب در دو فصل تدوین شده است که در فصل اول شش گرایش مهم فمینیستیِ غیر اسلامی شامل فمینیسم لیبرال، فمینیسم رادیکال، فمینیسم مارکسیستی، فمینیسم سوسیالیستی، فمینیسم خانواده گرا و زن گرا و فمینیسم پست مدرن بررسی شده است و در فصل دوم بر « فمینیسم اسلامی» متمرکز شده‌ایم.
وی در باره علتِ گرایش های مختلف فمینیستی، بیان داشت که هر گرایش فمینیستی، پاسخ‌های متفاوتی به سه پرسش در باره زنان، داده‌اند که همین پاسخ‌های متفاوت‌، موجب شده است که گرایش‌های متفاوتی از فمینیسم به وجود آیند. این سه پرسش عبارت است از: وضعیت موجود زنان ریشه در چه اموری دارد و چرا زنان در موقعیت فرودستی نسبت به مردان قرار دارند. پرسش دوم این است که وضعیت مطلوب و آرمان پیش رو برای زنان چیست و پرسش سوم هم این است که چگونه و با چه راهکاری می توانیم زنان را از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب برسانیم.

آیا فمینیسم اسلامی به دنبال احقاق حقوق زنان از طریق فرامین اسلام است؟
نوسینده کتاب « فمینیسم و خانواده» افزود: در بررسی هر یک از گرایش‌های فمینیستی ابتدا پاسخ هر یک از این گرایش‌ها به سه پرسش بالا بررسی و نقد شده است و آنگاه دیدگاه هر یک از گرایش ها، نسبت به مسائل خانواده از جمله ساختار خانواده و نظام توزیع قدرت در خانواده، نقش زنان در خانواده در قالب‌های مادری و همسری، خانه‌داری و اشتغال و نظام مردسالاری مورد کنکاش قرار گرفته اند.
سراج زاده درباره فمینیسم اسلامی اظهار داشت: این گرایش از فمینیسم به دنبال استفاده از آموزه های اسلامی برای دفاع از حقوق زنان نیست، بلکه می خواهد همان تفکرات غربی را در قالب یک سری اندیشه های اسلامی منتشر و تبیین کند و در واقع به نوعی مباحث فمینیسم غربی را متناسب با فرهنگ کشورهای اسلامی و از جمله ایران، بومی سازی کرده  و خواسته اند تا در پوشش دستورات اسلامی، تفکرات فمینیستی را القاء کنند.

نقد و بررسی علل فرودستی زنان در خانواده از دیدگاه فمینیسم اسلامی و لزوم آشنایی زنان با تکالیف خود، پیش از شناخت حقوق
وی درباره دیدگاه فمینیسم اسلامی در زمینه علل فرودستی زنان در خانواده، اظهار داشت: این گرایش، 4 دلیل عمده برای فرودستی زنان در خانواده مطرح می‌کند که عبارت است از:ازدواج زودهنگام زنان، خانه داری زنان، توزیع نامناسب قدرت و خشونت زناشویی. وی افزود فمینیست‌های اسلامی به اشتباه، معتقدند که برخی دستورات اسلام از جمله جواز تنبیه بدنی زنان در موارد خاص و حکم سنگسار که زمینه اعمال خشونت علیه زنان را فراهم کرده اند، یکی از عوامل در فرودستی زنان نسبت به مردان می‌باشد.
نوسینده کتاب « فمینیسم و خانواده» افزود: فمینیسم اسلامی معتقد است که اگر زنان زود ازدواج نکنند  بلکه پس از اینکه دوران تحصیلات عالیه را سپری کردند، ازدواج کنند و بعد از ازدواج هم بتوانند در بیرون از منزل کار کنند و درآمد قابل توجهی داشته باشند، از موقعیت فرودست نسبت به مردان دور می شوند که
در این کتاب، هر 4 دلیل فمینیسم اسلامی برای فرودستی زنان در خانواده، نقد و بررسی شده است.
سراج زاده با بیان اینکه فمینیسم را می‌توان از منظرها گوناگون شامل فمینسیم و سیاست، علم، معرفت شناسی، جنسیت، الهیات و اخلاق، مورد بررسی قرار داد، افزود: محور مباحث در این کتاب، مسائل خانواده و روابط همسران از منظر فمینیسم بوده است.
وی درباره اعتقاد فمینیسم به لزوم آشنا کردن زنان با حقوق آن‌ها برای کاهش سطح فرودستی آنان، گفت: ما در این کتاب ضمن تأیید این حقیقت، گفته‌ایم که قبل از آشنایی زنان با حقوقشان، لازم است تا آن‌ها را با تکالیفشان آشنا کنیم، زیرا آشنایی با تکالیف اخلاقی و حقوقی در اولویت هستند و اگر اینگونه باشد، بسیاری از معضلات زنان در خانواده رخت خواهند بست.

استحکام خانواده با محوریت اخلاق در روابط زوجین؛ حلال مشکلات خانواده‌ها
نوسینده کتاب « فمینیسم و خانواده» با اشاره به تمرکز بخشی از کتاب بر «اخلاق در روابط زوجین» ، اظهار داشت: علاقه مندان به اخلاق در خانواده می‌توانند به بخش پایانی کتاب مراجعه کنند تا فضائل ده گانه و رذائل اخلاقی هفتگانه یک شوهر نسبت به زن و همینطور فضائل هفتگانه و رذائل نه گانه یک زن نسبت به شوهر را بشناسند.
سراج زاده اهمیت اخلاق در خانواده را بسیار بالا ارزیابی کرد و ابراز داشت: اگر روابط زوجین با محوریت اخلاق را تقویت کنیم، دیگر نوبت به بسیاری از مسائل و مشکلات دیگر نمی رسد.
گفتنی است، کتاب «فمینیسم و خانواده؛ نقد و بررسی مسائل خانواده از منظر فمینیسم با تأکید بر آراء فمینیسم اسلامی» در 416 صفحه نوشته حجت الاسلام و المسلمین حسن سراج زاده در زمستان 1399 توسط انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان منتشر شده است.

 
منبع: اخبار پژوهشکده الهیات و خانواده
کلمات کليدي
اخبار پژوهشکده الهیات و خانواده, مراسم رونمایی کتاب « فمینیسم و خانواده»
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 222
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما