جمعه 31 فروردين 1403   13:16:02

( جهش تولید با مشارکت مردم )

print

در قالب پایان نامه ای صورت گرفت؛

بررسی چالش های فقهی توسعه شهری با موقوفات شرعی

  • خلاصه :پایان نامه «بررسی چالش های فقهی توسعه شهری با موقوفات شرعی» نوشته حجت الاسلام وحید خراسانی، در مرکز تخصصی آخوند خراسانی دفاع شد.
به گزارش پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی ( تبلیغ نیوز )، بیست و سومین جلسه دفاع پایان نامه با موضوع «بررسی چالش های فقهی توسعه شهری با موقوفات شرعی» توسط حجت الاسلام وحید خراسانی «طلبه مرکز تخصصی آخوند خراسانی» دفاع شد.
وی در این جلسه با بیان این که فقه شیعه بر اساس آموزه‌ها و مبانی کلامی‌اش مدعی است که برای تمام احتیاجات بشر راه حل هایی دارد، اظهار داشت: در برخورد با همه مسائل جدید می‌توان از میراث عظیم فقهای امامیه، حکم شرعی مرتبط با آن را استخراج کرد. 
دانش پژوه مرکز تخصصی آخوند خراسانی گفت: یکی از مسائل کلی و مهم مستحدثه، بحث تجدد و به تبع آن، مفهوم توسعه است؛ توسعه، با خواستگاه غربی آن، همه مرزهای جغرافیایی را درنوردیده و مدعی است که برای مردم جهان دستاوردهای مهمی را به ارمغان می‌آورد؛ با ورود گرایشات توسعه محور به کشورهای اسلامی، چالش‌های مهم فقهی به وجود آمد.
وی تصریح کرد: صرف نظر از اشکالات کلامی مفاهیم توسعه، چالش‌های فقهی آن نیز باید به عنوان مهمترین مسائل مستحدثه‌ امروز، مورد مداقه قرار گیرد؛ از ابعاد عمده توسعه، توسعه شهری است که در مواردی با احکام موقوفات عام و خاص، دچار چالش شده است؛ دلیل این چالش‌ها، تغییرات بنیادینی است که در ظاهر شهرها باید ایجاد شود تا استانداردهای توسعه تحقق یابد. 
حجت الاسلام خراسانی افزود: طبیعتاً در بافت‌های قدیمی شهرها و روستاها موقوفات، با همه کثرتی که دارند، دچار تغییرات اساسی می‌شوند؛ از سویی ضرورت رسیدن به رفاه عمومی در قالب طرح‌های توسعه دائماً مورد استناد مدیران شهری قرار می گیرد.
وی اظهار داشت: در این‌جا مدیریت اسلامی، با دو ضرورت روبرو است؛ یکی، ضرورت تأمین رفاه عمومی مردم و دیگری، ضرورت رعایت احکام و مصالح اوقاف؛ با توجه به مطرح شدن دو رویکرد (فردی و حکومتی) در فقه امروز و بررسی آن‌ها می‌توان به حل این چالش‌ها پرداخت؛ در هر کدام از این رویکردها راه حل‌هایی وجود دارند که در صورت تشخیص ضرورت اجرای طرح های توسعه شهری، برای بر طرف کردن مشکل موقوفات پیشنهاد می‌شوند؛ مفهوم تبدیل به احسن، به عنوان مهم‌ترین راهبرد برای حفظ مصالح وقف و موقوف علیهم، در تعارض با طرح‌های توسعه، مورد توجه است.
دانش پژوه مرکز تخصصی آخوند خراسانی خاطرنشان کرد: البته این به معنای پذیرش اولویت توسعه بر وقف نیست، حتی در نگاه حکومتی به فقه در بسیاری از موارد، اولویت با حفظ مصالح وقف و مقاصد واقف است، نه توسعه؛ در این نوشته با بررسی ابعاد مختلف مسئله، به طرح راه حل‌های پیشنهادی برای رفع چالش‌ها پرداخته شده است.
 
امتیاز دهی
 
 

بيشتر
ravabet.omomi@dte.ir
۰۲۵-۳۱۱۵۲۷۲۷ (مدیریت پرتال)
۰۲۵-۳۱۱۵۰۰۰۰ (تماس با ما)
025-31155614
ایران قم میدان شهداء
بيشتر
خانه | بازگشت |
Guest (PortalGuest)

پورتال اطلاع رسانی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
مجری سایت : شرکت سیگما