پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی

نسبت مرجعیت دینی با نهاد ولایت فقیه

بی‌تردید همه فقهای شیعه در عصر غیبت دارای اقتداری شرعی‌اند و می‌توانند در حوزه‌های متعددی تصرف کنند؛ اما آن‌گاه که یکی از میان آنان، ولایت بر امور نوعیه را بر عهده گیرد و از اقتداری سیاسی برخوردار شود، عملاً بسیاری از آنان دچار تزاحم ولایات می شوند. حال ماهیت این تزاحم‌ها چیست و چگونه می‌توان الگویی جهت حل یا کاهش پیامدهای منفی آنها ترسیم کرد، پرسش‌های مهمی‌اند که این اثر می‌کوشد با توجه به نظریه‌های فقهی و نیز تجارب جمهوری اسلامی پاسخگو به آنها باشد
عنوان اثر: نسبت مرجعیت دینی با نهاد ولایت فقیه
نویسنده: عبدالوهاب فراتی
تهیه: پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
نوبت چاپ: اول، 1398
صفحات: 256
قطع: رقعی، شومیز
قیمت: 400000 ریال
کد: 558 


چکیده نسبت نهاد ولایت فقیه با مرجعیت دینی / عبدالوهاب فراتی

موضوع اثر عبارت است بررسی تزاحم میان ولایات ولی فقیه و سایر مجتهدان و مراجع که بر اساس ادله اسلامی نیز دارای اقتداریی سنتی و فقهی اند.
برجستگی های اثر نیز این است که اولاً تا کنون اثری با این تفصیل چنین موضوعی را مطرح نکرده است. ادبیات قدیمی آن مربوط به دهه هفتاد است و تا کنون جلو نرفته بود؛ ثانیاً بیان الگویی جدید است در تعامل میان ولی فقیه و مرجعیت دینی، به گونه ای که مورد وفاق همه نظریه های فقهی باشد.
روش تحقیق در این اثر دو گونه بوده است:
1. روش مصاحبه که با بیست تن از صاحب¬نظران حوزه گفتگو شده است.
2. توصیفی دقیق از تبیین آنچه فقهای ما دراین-باره به صورت پراکنده گفته اند.
مهم ترین نتیجه این اثر ظرفیت سنجی نظریه های موجود ولایت فقیه درباره تعامل ولی فقیه و سایر مجتهدان از یک سو و بیان الگویی جدید بر اساس خوانشی جدید از نظریه بینانگذار جمهوری اسلامی، امام خمینی، در باب تعامل این دو نهاد از سوی دیگر است.
مباحث اصلی این اثر عبارتند از:
1. کلیات و تمهیدات نظری؛
2. تحریر محل نزاع؛
3. الگوی تاریخی تعامل رهبری با مرجعیت دینی؛
4. تأملی بر نظریه¬ها و الگوهای پیشنهادی؛
5. متغیرها و الزامات الگوی تعامل ولی فقیه و مرجعیت دینی؛
6. سازماندهی نهاد ولایت فقیه و نهاد مرجعیت؛
7. جمع بندی و الگوی پیشنهادی.


سخنی با خواننده
پژوهش در حوزه اندیشه سیاسی از منظر دینی در راستای شناخت مبانی، سرشت و ساختار آن در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ضرورتی انکارناپذیر یافته است. ژرف‌نگری در مبانی دینی مشتمل بر عقل و آموزه‌های وحیانی و عرف جامعۀ اسلامی ـ ایرانی شرطی اساسی در پویایی پژوهش‌ها برای دستیابی به الگوی مطلوب حکومت اسلامی در دوره جدید است؛ ازاین‌رو شناخت، بازخوانی، بازنگری و بومی‌سازی مسائل علم و اندیشه سیاسی جایگاه ویژه‌ای در این پژوهش‌ها دارند.

بی‌تردید قصد اولیه انقلاب اسلامی هدفمندی و ارتقای کیفیت زندگی مؤمنان بر اساس نص اسلامی بود. لازمۀ تحقق این هدف تربیت اندیشمندان فراوان و انجام تحقیقات به‌روز، کارآمد و معتبر علمی بود که در این راستا با راهنمایی استادان و همکاری طلاب فارغ‌التحصیل علوم سیاسی، زمینه شکل‌گیری پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در 1373 فراهم شد. تجربه نو و موفق این پژوهشگران در معرفی بخشی از میراث سیاسی عالمان شیعی و تألیف آثاری مستقل درباره مسائل نوپیدای سیاسی زمینه گسترش فعالیت‌های این مرکز و ارتقای آن به پژوهشکده‌ای مستقل را مهیا کرد.

این پژوهشکده به منظور ایفای رسالت خود، تولیدات پژوهشی فراوانی به جامعۀ علمی ارائه کرده است؛ از آن جمله می‌توان به تألیف، تصنیف و ترجمه ده‌ها کتاب در حوزه اندیشه سیاسی اسلام اشاره کرد. چشم‌انداز آینده این پژوهشکده تبدیل‌شدن به مرجعی علمی درباره اندیشه سیاسی ـ دینی است تا بتواند با گردآوری مهم‌ترین تلاش‌ها و اندیشه‌ها به بسیاری از علاقه‌مندان این حوزه، خدمات علمی مؤثری ارائه کند.

کتاب حاضر با هدف بررسی نسبت نهاد ولایت فقیه با مرجعیت دینی برای بهره‌مندی دانشجویان عزیز و طلاب محترم علوم دینی تهیه شده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی و حوزوی، دیگر علاقه‌مندان نیز از آن بهره‌مند شوند. امروزه بحث نسبت مرجعیت دینی با نهاد ولایت فقیه از جمله مباحث متأخری است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بی‌تردید هر نظریه‌ای که در باب ولایت فقیه وجود دارد، تأثیر بسزایی در نوع الگوی تعامل این دو نهاد می‌نهد و پیامدهای مختلفی دارد.
این اثر تلاش می‌کند با بررسی مهم‌ترین مشکلاتی که در نسبت دو نهاد وجود دارد، راهی به سوی کاهش تزاحمات احتمالی میان آن بگشاید و بدین‌گونه بر کارآمدی نظام اسلامی بیفزاید.
پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی لازم می‌داند از تلاش‌های مؤلف محترم دکتر عبدالوهاب فراتی، ناظر ارجمند حجت‌الاسلام والمسلمین احمد واعظی، ارزیابان محترم حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سیدمحمدتقی آل‌غفور و دکتر شریف لک‌زایی، مدیر محترم گروه دکتر رضا عیسی‌نیا و مدیر محترم اداره امور پژوهشی دکتر محمود فلاح و تمام دست‌اندرکاران تشکر و قدردانی کند؛ همچنین از ریاست محترم پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر نجف لک‌زایی که مساعدت‌های مؤثر ایشان نقشی اساسی در به سرانجام‌رسیدن پژوهش حاضر داشت، تشکر کند. در پایان از اداره نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که عهده‌دار چاپ و نشر اثر حاضر بوده و هست، تشکـر و قدردانی می‌شود.
این پژوهشکده در جهت حیات و بالندگی خود از انتقادها و پیشنهادهای علمی استادان، صاحب‌نظران و پژوهشگران محترم استقبال می‌کند. امید است این فعالیت‌ها موجبات رشد و پویایی اندیشه سیاسی اسلام را فراهم سازد.

دکتر منصور میراحمدی
مدیر پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
منبع:پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
كلمات كليدي : آثار علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی , عبدالوهاب فراتی

تاریخ خبر: 1398/11/29 سه‌شنبه
تعداد بازدید کل: 331 تعداد بازدید امروز: 1
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 332
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما